torsdag den 8. januar 2009

Det er sjovt at lære - SKAL det være sjovt? Det hjælper i hvert fald

Begge vores drenge kan lide at lære nyt. De gør det hver på deres måde. 

Samuel råber ikke så højt op om det, men læser gerne om ting der interesserer ham. Han bryder sig bestemt ikke om at blive tvunget til at lære nyt, i hvert fald ikke hvis det er mig eller far der vil lære ham det. Så det er som det skal være, sådan var jeg vist også selv, jeg gad ikke lære nye ting fra mine forældre. I dag er jeg ked af at jeg ikke modtog mere viden fra dem, men der er tid endnu til det :)

Jonathan er mere begejstret når han har lært noget nyt og vil afprøve det med det samme. Han har nu gået i skole i knapt 5 måneder og har lært sig selv at læse lidt. Han tager jævnligt Søren og Mette bogen frem og læser et par sider. Han er også begyndt at skrive en del små sætninger. Men de sidste par dage har spurgt flere gange om det ikke snart kunne være hans tur til at skrive en historie med billeder på min pc. Det blev så gjort i dag. Han sad i over to timer og skrev og kæmpede med bogstavenes lyde og satte sammen. Af og til blev vi spurgt: Far hvordan skriver man 'år' endelsen på ordet arbejder. Jo den er god nok er lyder som år. Leif gav ham ikke svaret men bad ham lytte til lydene Å-R og Jonathan skrev apaitor...Det kaldes børnestavning, man bruger lydene og prøver at finde bogstaver der giver de lyde. F.eks. havde han problemer med ordet 'konge' han skrev kone men læste det sp igen og fandt ud af at der stod 'kone' og ikke 'konge' og så måtte han lige prøve igen, hvilken lyd havde han glemt. Og spurgte hvilken bogstav gav den der lyd som hænger fast i n lyden. Og han fik svaret forærende, det er G som sammen med N giver den mærkelige lyd.

Her er resultatet af 2½ times anstrengelser, som blev gjort med et smil på Jonathans læber og et endnu større smil når den var printet ud og lagt i en plastlomme til evig eje:
(læs den og husk at bruge bogstavenes lyde, så kan du godt se hvorfor PYKR betyder bygger og PESTÆMPOR betyder bestemmer og IKYPTOR betyder Ægypter)

IKYPTOR KONGEN HEDER FARAO OG HAN PESTÆMOR OVOR ALE IKYPTOR OG HAN HAR APAIDOR OG DI PYKR TÆMPLO PYKR KONGERIOR. IAJ TROR EKØ AT FARAO R SØD MOD SINØ APAIDOR. I JOSEF HISDORIN R HAN I VART FAL EKØ SØD.

http://www.schoolplaten.com/farao-t9842.jpg FARAO HAN HAR EN IKYPTOR KONGE HAT OG HAN HA EN VID KIOLØ PÅ OG HAN HA EN IKYPTOR KONGEN STAU.

I IKYPTOR R DA PYRAMIDOR. PYRAMIDOR PROÅ MAN TEL AT PUTØ FARAO I NO HAN R DØD. D R EN SLAKS KISTØ I EN KISTØ HELØ TEDØN.

Skrevet af Jonathan januar 2009


Endnu et indput fra en pavestolt mor

Ingen kommentarer: