lørdag den 5. december 2009

5. DECEMBER - ÅRETS JULEKALENDER

I dag stod der på museseddelen: "Vi skal på Gl. Estrup." Drengenes reaktion var: "Hvad i alverden er det for noget?" "Er det en gammel by et eller andet sted?", "Vi ved ikke om vi gider til den der gamle by et eller andet sted."
Utaknemlige møgunger kunne min reaktion være, men de anede jo ikke, hvad det var de skulle lave, for hvad er Gl. Estrup egentlig for noget?!
Gl. Estrup er et aktivt museum, et tidligere slot/herregård. Jeg havde aldrig været der før og kunne derfor ikke fortælle andet end, at jeg kun havde hørt positivt om det. Og da mine drenge jo elsker museumer regnede jeg med, at det ville være en rigtig god oplevelse.

KL. 10.30 kørte vi til Randers for at køre med en veninde og hendes datter ud til Gl. Estrup.

Vi havde en fantastisk tur. Børnene kom gratis ind og jeg kom af med 125 kr. for et årskort, da det vil tvinge mig derud i hvert fald et par gange mere inden næste års december. Jeg glæder mig allerede til vores næste tur, især hvis den bliver en dag, hvor det ikke er så hundekoldt som det var i dag.

Kom og oplev dagen med os vha billederne.
I køkkenet var der slagtning. Dvs. grisen var slagtet men skulle pateres og laves til julemad. Der var steg i oven, blodpølse blev kogt på konfuret, sylte blev lavet, sirupskager bagt. Det duftede vidunderligt. For mange kokke fordærver maden siger man, men det passede vist ikke i dette køkken, der var fire kokkepiger derinde og denne kvinde fortalte glædeligt om alt det de lavede.

Jonathan vidste ikke helt hvad han skulle mene om dette grisehoved, men både Samuel og han turde dog at vove pelse og "kæle" den på hovedet.

Inde på slottet, gik vi rundt i alle de mange stuer. Her betragter Samuel en af de fine kjoler som havde tilhørt en af fruerne på slottet.

Samuel havde fundet sin bonderøvskasket frem. Og Jonathan lod ham høre for det op til flere gange: "Nå, din bonde Samuel." Og lignende kommentarer.
Jeg synes han så helt fantastisk ud :)

Hvis bare man havde sådan en seng...eller ikke. Jeg blev ved med at tænke: "gad vide hvor meget snavs der samler sig på sådan en seng"

Denne dame fortalte børnene om nisser og havenisser og gjorde et ihærdigt forsøg på at fortælle hvor vigtigt det var at tro på nisserne. Børnene lod som om de hørte efter, men sagde efterfølgende at det var godt nok skørt det damen havde sagt.

En af de mange spændende trapper ned i mørke kældre.

En tur på den fede kælk.

En meget lille kanon, som alligevel impornerer når man er dreng.
Drengene mente at de måtte godt nok have brugt megen gylle og gødning til disse gulerødder. Der var mange af denne kaliber i kålhaven.
Mon der er en skat i denne kiste. Jonathan prøvede at undersøge det, men kunne ikke åbne kisten.
Ved alteret. En sød lille kirke, med alt hvad der er i en kirke var på slottet.
Hvad er det her? Et lokomotiv? En gammeldags traktor? Den var sjov at lege på.

Ingen kommentarer:

Blog-arkiv